20 05 2021

Depresja od strony niedoborów żywieniowych

Depresja to bardzo często występujący problem zwłaszcza w obecnym czasie. Przyczyn jest wiele m.in. zaburzenia poziomu neurotransmiterow, stres, stany zapalne, niedobory składników odżywczych i wiele innych… Poniżej zamieszczam, krótki opis niedoborów żywieniowych, które mogą powodować zaburzenia nastroju oraz depresję.

 

Kwasy tłuszczowe omega-3. Ich niedobór może przyczyniać się do zaburzeń nastroju. Dodatkowo omega-3 zmniejszają stany zapalne, które są jedną z głównych przyczyn depresji. Zalecana dzienna suplementacja to 0,5 g EPA/DHA, przy ograniczonej ilości ryb w diecie.

 

Cynk. Odpowiedni poziom cynku jest niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego oraz rozwoju organizmu. Niedobór cynku może powodować zmiany skórne, zaburzenia odporności, wahania nastroju i osłabioną koncentrację.

 

Magnez. Magnez ma istotny wpływ na układ nerwowy. Już przy nieznacznym jego niedoborze pojawiają się zaburzenia koncentracji i problemy ze snem. W przypadku suplementacji bardzo dobrze sprawdzi się glicynian magnezu.

 

Żelazo. Badania wykazały, że obniżony poziom ferrytyny zwiększa ryzyko depresji. Niedobory żelaza występują głównie u kobiet. Suplementujac żelazo należy również zwrócić uwagę na poprawę jego wchłaniania np. poprzez dodatek witaminy C z pożywienia lub suplementu. 

 

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za funkcjonowanie układu nerwowego oraz równowagę psychiczną. Dłuższe stosowanie kompleksu witamin z grupy B poprawiło i utrzymało odpowiedź na leki przeciwdepresyjne i stabilizację nastroju oraz zmniejszyło ryzyko nawrotu choroby.

 

Witamina D3. Wpływa ona na produkcję neurotransmiterów, w tym serotoniny i dopaminy. Szacuje się, że 90% polaków może mieć niedobór witaminy D3! Zalecana suplementacja wit. D3 w okresie jesienno-zimowym to od 2000 IU do 4000 IU w zależności od przypadku.

 

 

 

Patryk Wiśniowski - 20.05.2021