Codziennie miliony ludzi na świecie zaczynają dzień filiżanką kawy. Zyskała ona ogromną popularność dzięki swojemu wybornemu aromatowi, smakowi oraz powszechnie znanym właściwościom pobudzającym i poprawiającym aktywność umysłową. Już od dawna wiadomo, że w kawie oprócz kofeiny występują także inne substancje chemiczne, wykryto około 900 takich związków. Do najważniejszych składników kawy zalicza się węglowodany, tłuszcze, wodę, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, takie jak kofeina, minerały oraz substancje aromatyczne.
Jak działa kofeina?
Kofeina jest całkowicie wchłaniana z przewodu pokarmowego. Nie kumuluje się ona w organizmie, jest wydalana wraz z moczem. Maksymalne stężenie kofeiny we krwi następuje dopiero po około godzinie od spożycia. Okres półtrwania w organizmie wynosi od 2,5 do 4,5 godziny. Śmiertelna dla człowieka dawka to 150-200 mg/kg masy ciała.
- Kawa dodaje energii
- Poprawia koncentrację
- Wspomaga trawienie i perystaltykę jelit
- Poprawia pracę układu krążenia
- Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób metabolicznych (nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II)
- Zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy
- Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
- Picie kawy w godzinach wieczornych może zaburzać rytm dobowy i powodować problemy ze snem.
- U niektórych osób kawa może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.
- Zbyt duża ilość kofeiny może nadmiernie pobudzać organizm zwiększając uczucie lęku oraz powodować problemy z koncentracją.